Kje-kaj-kdaj-zakaj

Martin Težak

Martin Težak

Martin Težak, absolutni svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko pripravlja in organizira s podporo in pomočjo občine Mirna Peč štiri dnevni festival kateri se bo odvijal v Mirni Peči na Dolenjskem od 22. do 25. novembra 2012. Ravno tako bo Martin postavljal dva Guinnessova rekorda z diatonično harmoniko in sicer največje število pesmi ter maratonsko časovni neprekinjeni rekord.  Poizkusil naj bi zaigrati kar 800 različnih pesmi. In zakaj ravno v Mirni Peči? Iz te male občine na Dolenjskem izhaja godec vseh godcev in glede na to, da je bil g. Slak v največji meri zaslužen, da je Martin pri osmih letih začel igrati harmoniko, si želi dva Guinnessova rekorda podreti v tej občini. Podpora občine je velika in dogodek v celoti podpirajo. Martin Težak tej slikoviti pokrajini reče tudi v deželi Lojzeta Slaka in bo v sklopu tega štiri dnevnega dogodka V DEŽELI HARMONIKE narejena tudi razstava o delih Lojzeta Slaka in delih s Fanti s Praprotna. Fantje s Praprotna kateri po njegovi smrti nadaljujejo samostojno pevsko pot in letos praznujejo 50 letnico, so ravno tako z enako mero pomemben vezni člen s katerimi so se skupaj zlili kot eden in tako tvorili neponovljiv glasbeni sestav. Razstava bo potekala vse štiri dni in bo na ogled postavljena vsem ljudem pri občini v Mirni Peči. Razstava je brezplačna za vse obiskovalce katero bo vodil g. Simon Golobič.

V Mirni Peči se bodo v štirih dneh zvrstile odlične glasbene zasedbe in posamezniki. Nastopali bodo ansambel Petra Finka, ansambel Donačka, Navihanke, domačini Dolenjska naveza, Novi spomini, ansmbel Rubin, Martin Težak, Sašo Hribar glasbena parodija šow, družile se bodo folklorne skupine, harmonikarski orkestri, v nedeljo pa bo potekalo tudi harmonikarsko tekmovanje. Štiri dnevni dogodek se bo odvijal na dveh prizoriščih med katerima bo narejen snežni park in se bodo obiskovalci lahko odpravili med prizoriščem pri novi osnovni šoli in med prizoriščem pri občini v Mirni Peči enostavno peš. Čakali jih bodo topli napitki, kuhano vino, čaj, kavica itd.. Lahko se bodo tudi spočili na klopicah ali se slikali z nenavadnimi sneženimi možmi. Prizorišča bodo ogrevana in pokrita. Na voljo bo raznovrstna kulinarika, predstavljali pa se bodo tudi razstavljalci in izdelovalci domače umetniške obrti.

V nedeljo bo potekal še izjemen zaključni koncert na velikem prizorišču pri novi osnovni šoli na katerem bodo v zlati sredini Fantje s Praprotna, kateri si zaslužijo več kot aplavz. Zaslužijo si vso našo pozornost saj nas bogatijo s svojim petjem že 50 let. Pri občini in v kulturnem domu pa se bo Martin Težak poizkusil zapisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Vsi dogodki razen zaključnega koncerta v nedeljo 25.11.2012 bodo za vse obiskovalce brezplačni.

V Mirni Peči v sklopu festivala V DEŽELI HARMONIKE bo torej glavno besedo vse štiri dni imela harmonika in če skoraj nič ne pomislimo je tako tudi najbolj prav. Srečno in lepo vabljeni v Mirno Peč na Dolenjskem med 22. in 25. novembrom 2012.