Kako smo se imeli

V deželi harmonike je festival, ki se je v letu 2012 prvič odvijal in sicer od 22. do 25. novembra. In ker je bila prvič, se je zgodila v Mirni Peči na Dolenjskem. Tukaj se je odvijal s tehtnim razlogom. Iz te majhne občine na Dolenjskem katera šteje ca. 750 gospodinjstev in šteje nekje 2900 prebivalcev, izhaja naš največji ljudski godec Lojze Slak. In ker vsi v bistvu živimo v deželi harmonike, lojze Slak pa je največji  krivec v narekovajih, da v Sloveniji tako radi danes igramo diatonično harmoniko je prav, da se je pot, če se je že začela tega dogodka začne v občini, v kateri je zrasel g. Lojze Slak. Prireditev bo postala tradicionalna in bo v prihodnjih letih postregla s kopico novosti, saj si želimo, da postane edinstven tovrstni dogodek v znamenju naše glasbe, kulture in tradicije. Organizator dogodka in idejni vodja je Martin Težak, kateri je v letu 2010 osvojil tudi naziv absolutnega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

[nggallery id=1]

V deželi harmonike se je v teh štirih dneh odvijalo mnogo kulturnih in glasbenih dogodkov. Zvrstilo se je mnogo odličnih Slovenskih narodno zabavnih ansamblov, folklornih skupin, harmonikarskih orkestrov, potekala je razstava o delih Lojzeta Slaka katero je pripravil Simon Golobič ter mnogo ostalih kulturnih dogajanj. V ospredju je bil medijsko najbolj izpostavljen Guinnessov rekord katerega je podiral organizator dogodka, ki je v Mirni Peči harmoniko igral 36 ur in 56 minut. Finski rekord Ansija Laitinena je sicer premagal za dobri dve uri po vseh odbitih pavzah katerih pa mu je ostalo še za 35 minut katerih ni izkoristil zaradi prenehanja igranja. K temu je botrovalo zdravje, oziroma poseg katerega je imel na srcu. Guinnessov rekord s časom 31 ur in 25 minut naprej drži Finec Ansi Laitinen. Omeniti je potrebno, da je Martin želel postaviti rekorda na način kakršnega je imel Finec. Torej cel čas na istem mestu in odprtem za javnost ob vsaki uri, kjer so ga lahko snemali tudi kadar izpod prstov ni šlo in tudi kadar je bilo vse v najlepšem redu. Zadnje ure so minevale bolj v znamenju dobre in vesele družbe kot rekorda. Četudi je po času odštetih minut pred Fincem pa Martin rekordov ne bo vpisal v Guinnessovo knjigo. Z iztekom in samim potekom ni bil najbolj zadovoljen, zato raje pušča knjigo odprto. Harmoniko za rekord je izdelal g. Jože Pečjak iz Dečje vasi pri Zagradcu.

Martin Težak in župan Mirne Peči g. Andrej Kastelic

Volja, ljubezen in srce je za našo glasbo, kulturo in tradicijo na prvem mestu. In tega v Mirni Peči ni manjkalo. Velika zahvala gre tudi občini Mirna Peč, ki je projektu ves čas neutrudno stala ob strani. Organizator zgodbe festivala V deželi harmonike pa že v teh naslednjih dneh kuje vse za naslednji festival, ki se bo odvijal že pred pretekom enega leta. A o tem boste še vse izvedeli, ko nastopi čas. Festival V deželi harmonike bo odslej vsako leto, v letu 2013 ga je moč pričakovati v Beli krajini.
Tokratni štiri dnevni dogodek se je odvijal na dveh prizoriščih – pri osnovni šoli in občini. Prizorišča sta bila ogrevana in pokrita. Odlična ekipa je skrbela, da niso bili obiskovalci ne žejni in ne lačni. Vse dni dogodka nas je redno obiskoval tamkajšnji župan g. Andrej Kastelic kateri nam je s s svojo prisotnostjo nudil pravo občinsko in osebno podporo. Prireditev je obiskal tudi župan občine Metlika g. Darko Zevnik, kateri je s svojo prisotnostjo podprl domačina in s tem pokazal da podpira ljudi kateri si želijo tako zase kakor za druge narediti nekaj k čemur jih srce žene. V petek so nastopale Navihanke, ansambel Petra Finka in komik Ranko Babič. V soboto pa so za pravi adrenalin poskrbeli ansambel Donačka ter Novi spomini. V nedeljo, 25. 11. pa se je na prizorišči pri OŠ Mirna Peč v dopoldanskem času odvijalo še tekmovanje harmonikarjev, katerega se je udeležilo 37 harmonikarjev. Harmonikarje je spremljala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Robert Zupan, Jani Lipičnik in Andrej Plut. Vsak tekmovalec je v predtekmovanju zaigral dve skladbi, obvezno skladbo avtorja Lojzeta Slaka in skladbo po lastnem izboru. Strokovna komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri finaliste. Absolutna zmagovalka tekmovanja za naziv NAJ GODEC je prejela Anja Koračin. Prejela je tudi nagrado za najboljšo zaigrano Slakovo vižo ter nagrado za najboljše prirejeno in zaigrano ljudsko vižo. Umetniške nagrade iz lesa je prispevalo mizarstvo Šuligoj iz Primostka pri Metliki.
Zvečer ob 19.00 uri pa se je pod velikem šotoru odvijal še zaključni koncert na katerem so imeli glavno besedo Slakovi pevci Fantje s Praprotna, katere je spremljala skupina Maestro For Te. nastopili so še mnogi priznani in odlični glasbeniki, humoristični show pa je priredil Sašo Hribar. Po koncertu je bila živa glasba z Ansamblom Rubin.

Jože Pečjak

Generalni sponzor Jože Pečjak

Kakorkoli že, imenitno smo se imeli vsi tisti kateri resnično nekaj damo na to kar imamo in v to tudi verjamemo. Bilo je tudi zbadanja, žalitev, zavistnih potez, tudi groženj organizatorju in še mnogo takšnih in drugačnih stvari. A verjetno to počnejo tisti kateri sami niso sposobni k naši glasbi prispevati ničesar, pa tudi sposobnosti za kaj več kakor za takšne poteze nimajo. Na njih se ne oziramo in se zahvaljujemo vsem, ki ste s svojo prisotnostjo ali kako drugače podprli festival V deželi harmonike, zaradi česar je vredno to zgodbo peljati naprej. Želimo vam obilo lepih glasbenih dni.